Whodunit

In mijn jeugd verslond ik de boeken van Agatha Christie. Zij schreef de traditionele whodunits; de lezer komt er langzaam maar zeker achter wie de dader is. Tegenwoordig ben ik bij het lezen van thrillers veel meer geïnteresseerd in het hoe en waarom; whydunit en howdunit.

Hieronder volgt de basisinformatie over Palmolie verpakt in een ecothriller: Hoe werd het regenwoud om zeep gebracht. Waarom moest zij van de aardbodem verdwijnen? En wie is de schuldige?

Howdunit

Palmolie wordt gewonnen in het gebied rondom de evenaar. Dit gebeurt voornamelijk in palmolieplantages. Er worden duizenden hectares oerwoud gekapt voor de aanleg van deze plantages. Om de monoculturen te laten groeien, worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast worden waterlopen gewijzigd om de palmen de droge voeten te geven die ze prettig vinden. Als de boom een jaar of zeven lang is vertroeteld, kan er geoogst worden. In de 25 tot 30 jaar die daarop volgen, levert de boom de vruchtjes waar wij olie van maken. Daarna is het klaar. Het oerwoud is gekapt, aangrenzende gebieden zijn verdroogd of verzopen, er is geen gewas dat op de oude plantages wil groeien en de beesten zijn weg.

Whydunit

Waarom? Palmolie geeft een hoge opbrengst per hectare en is goedkoop. Daarnaast heeft het handige eigenschappen: het is stabiel bij hoge temperaturen, kan in allerlei voedings- en verzorgingsmiddelen worden toegepast en heeft de bijzondere eigenschap dat het verschillende vormen kan geven aan producten: stevig, knapperig, smeerbaar, smeuïg. Goedkoop en met perfecte eigenschappen. Geen wonder dat het wordt toegepast in 50% van de producten die je vindt in de supermarkt.

Whodunit

Wie is de schuldige? Eigenlijk hoef je die vraag niet te stellen. Het is helder wie zorgt voor de massale ontbossing van tropisch regenwoud. Wij. Jij en ik eten koekjes, snoepjes en gebruiken pakjes en zakjes waar palmolie in zit. Het gemak dient de mens. In plaats van puur en van scratch koken, mikken we wat water in een mengsel en hebben nog geen tien minuten later een overheerlijke pastaschotel.

Moord?

Bij een whodunit is altijd sprake van moord. En mogen we daar in deze situatie van spreken? Die ontbossing is ver van ons bed. De palmolie is onzichtbaar in een lange lijst van ingrediënten. We winkelden nietsvermoedend. De dood van het tropische regenwoud is in theorie onze schuld, maar het was niet onze intentie. Moord is kansloos. Doodslag is ook lastig te bewijzen. Dood door schuld, hooguit, toch?

Maar nu? Nu we zijn aangekomen bij de laatste alinea van deze blog? Vanaf vandaag weten jij en ik wat de gevolgen zijn van ons handelen. Vanaf vandaag komen we niet meer weg met dood door schuld. Als we nu nog gedachteloos spullen in onze winkelwagen mikken, zijn we bewust schuldig. Dan hebben wij het gedaan. Wij. Wij-dunit.

Wil je meer weten?

www.thrillerverkapt.nl
www.palmolie.info

Blader door de blogs:

31 oktober 2017
Tamara Onos