Bio

Ik ben een arbeidshygiënist. Een prachtig beroep met een onduidelijke naam. Als arbeidshygiënist onderzoek ik arbeidsomstandigheden waardoor mensen op termijn ziek kunnen worden. Daar vallen bijvoorbeeld lawaai, trillingen en biologische agentia onder, maar ik hou mij voornamelijk bezig met blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Voor dit vak ben ik opgeleid aan de Wageningen Universiteit, studie milieuhygiëne en specialisatie milieu, arbeid en gezondheid (afgestudeerd 1995). Inmiddels heb ik veel aanvullende opleidingen en cursussen gevolgd, waaronder de kopstudie bij PHOV waardoor ik mij ook hoger veiligheidskundige mag noemen (2018). De HVK-er kijkt meer naar directe gevaren op de werkvloer; vallen, elektrocutie, explosies.

Arbo Advies Onos

Na banen bij een arbodienst en bij een adviesbureau ben ik in 1999 als zelfstandige begonnen. Inmiddels bestaat mijn bedrijf Arbo Advies Onos twintig jaar en daar ga ik ook niet meer mee stoppen. Zelf bepalen welke klanten ik aanneem, welke opleidingen ik volg, waar ik (niet-declarabele) tijd aan besteed, hoe ik werk en privé combineer. Ik zou niet anders willen.

Coöperatie Auxilium HSE

Wel ben ik sinds 2012 onderdeel van de coöperatie Auxilium HSE. De samenwerking met mijn collega Mariska Droog maakt adviezen beter en werken makkelijker. Het inhuren van andere arboprofessionals is door deze coöperatie ook eenvoudiger. Los van de inhoudelijke en organisatorische voordelen, brengt de samenwerking veel lol met zich mee.

Boeken en blogs

De laatste jaren maak ik meer tijd voor het schrijven. Daar waar het eerst een hobby was, blijkt mijn schrijfwerk nu het werk te versterken. Een prachtige combinatie waar ik blij van word.

Spreker op congressen en symposia

Ik geef regelmatig lezingen op congressen en symposia over arbeidshygiëne, gevaarlijke stoffen of over mijn boeken. Neem voor boekingen contact op met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen op congressen en in de media.

Samen met mijn drie zonen woon ik in een klein dorp aan de rand van de Veluwezoom. In deze prachtige omgeving speelt mijn eerste thriller Onder Invloed zich af.