Nieuws

Artikel in ‘De Ondernemer’

Werkgever moet altijd voor een gezonde en veilige werkomgeving zorgen

Als werkgever moet je werknemers een veilige, gezonde werkplek bieden, op kantoor én tijdens het thuiswerken. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt daarbij. Een verplichting voor iedere ondernemer met personeel, maar vooral een handig middel om arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Lees het hele artikel hier online of hier in print.

Radio 1 – Fragment De Nieuws BV

In april onthulde Zembla dat spoorwerkers die werken met de stenen op het spoor (ballast), al zeker tien jaar lang blootgesteld worden aan te hoge concentraties kwartsstof. Een stof die kanker kan veroorzaken. Naar aanleiding van die uitzending deed de Inspectie SZW onderzoek. Naar nu blijkt verbiedt de inspectie met onmiddellijke ingang het gebruik van kwartshoudende stenen in tunnels en bij perrons. Binnen een jaar volgt een algeheel verbod. In de Nieuws BV licht Arbo-deskundige Tamara Onos toe waarom de inspectie wel tot dit besluit móest komen.

Luister en bekijk het fragment hier

 

Artikel ‘Werkgevers weten vaak niet met welke stoffen ze werken’

Informatie over gevaarlijke stoffen op de werkvloer is voor werkgevers lastig bij elkaar te sprokkelen. Ondanks alle goede bedoelingen blijft het daarom voor hen ingewikkeld om aan de eisen te voldoen.

Op vrijwel elke werkplek komen stoffen voor die een risico vormen voor de gezondheid of veiligheid van werknemers. Arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige Tamara Onos helpt verschillende bedrijven om op de juiste manier met deze stoffen om te gaan.
Ze ziet veel goede wil. 

Lees het hele artikel hier!

Talkshow – Industriële Veiligheid 2021

In deze talkshow ga ik het gesprek aan met diverse experts rondom het werken met gevaarlijke stoffen. Hoe zit het nu precies met overkoepelende wet- en regelgeving? Welke maatregelen zijn nodig om welke risico’s uit te sluiten of naar een acceptabel niveau te reduceren? Is er naast voldoende kennis ook wel genoeg bereidheid voor verbeteringen? Deze en andere vragen staan centraal.

Bekijk de uitzending hier!

Zembla uitzending Stofspoor (NL en EN)

Spoorwerkers worden al jarenlang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Hoe zit dat precies? Sinds wanneer is spoorwegbeheerder ProRail hiervan op de hoogte en wat is er met deze informatie gedaan?

Bekijk hier de uitzending terug in het Nederlands en hier in het Engels.

Radio 1 – Trailer uitzending Zembla

Sommige spoorwerkers worden al zeker tien jaar lang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Dat blijkt volgens het onderzoeksprogramma Zembla uit vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van ProRail en de spooraannemers zijn gemaakt. Donderdagochtend 8 april sprak Roelof Bosma, onderzoeksjournalist bij Zembla hierover. In de trailer van de uitzending is Tamara te horen. Luister hier het fragment terug.

Artikel ‘Zes arbodeskundigen en covid-19’

Het afgelopen jaar sprak Coen van Gulijk met zes arboprofessionals over hun ervaringen tijdens de covid-19-epidemie. In dit artikel een inspirerende samenvatting. Hoe pakken zij corona op de werkplek aan?

Lees het hele interview hier

Interview Arbo-adviseurs in coronatijd

Arboprofessionals hebben een belangrijke rol in deze coronatijd. Lees dit artikel waarin ik geïnterviewd werd door Coen van Gulijk over het deskundigenteam waarin ik werk en de lessen die we geleerd hebben door de coronacrisis.

Boekbespreking van Carsten Busch in NVVK info

Veiligheidsgoeroe Carsten Busch las Hoe zit dat nou? Hij schreef een recensie om blij van te worden in het informatieblad voor veiligheidskundigen. Lees hier het artikel.

Column in katern De Ondernemer

In alle regionale kranten is de katern De Ondernemer terug te vinden. Op 25 augustus 2020 verscheen een column over het werken met gevaarlijke stoffen. Dit schreef Tamara in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van hun campagne veilig werken met verstand is gezond werken met gevaarlijke stoffen.

Safety Monkey Podcast

Podcast nummer 34 van de Safety Monkey Podcast. Een interview door Timothy van Goethem die besluit dat hij arbeidshygiëne eigenlijk helemaal niet saai vindt.

Podcast De vrijheidsOndernemersShow

Op 25 augustus zond Jeanet Bathoorn haar 125e podcast uit. Daarin interviewde ze Tamara over haar werk, haar boeken en haar eigen bedrijf.

Boeken met Michel

Een prettig gesprek met Michel over Hoe zit dat nou? en over Onder Invloed inclusief drie liedjes. Uitgezonden op radio NOOS en hier terug te luisteren.

Podcast van De Nationale Ziekenomroep

130 minuten podcast waarin auteurs de achterflap van hun boek voorlezen. In de augustus editie ook Hoe zit dat nou? De podcast is terug te luisteren op de website van De Nationale Ziekenomroep.

Drie vragen aan bij Ekdom in de morgen

Op 13 juli stelde Gerard Ekdom drie vragen tijdens zijn ochtendshow op Radio 10: Ekdom in de morgen.

Luister hier het interview terug.

Paginagroot in de Telegraaf

Na een leuk telefonisch interview met Marjolein Schipper verscheen op 9 juli een paginagroot artikel op de Gezondheidspagina van De Telegraaf. Waarvoor moeten we bang zijn?

Interview in de Gelderlander

Piet Venhuizen van de Gelderlander kwam aan huis voor een interview. Hij toverde een leuk gesprek in een mooi artikel. Zelfs Ellecommers zijn niet veilig!

Mooi artikel in het Vakblad Arbo

Lydia Lijkendijk las mijn boek en interviewde mij. Het resultaat is een leuk artikel in het vakblad Arbo. Ik ben vaste columnist in dit blad.

Het interview gaat over de liefde voor mijn vak en hoe ik vakkennis verwerk in boeken en columns. Ook Onder Invloed en mijn nieuwe boek Hoe zit dat nou komen aan bod.

Een stukje lezen uit mijn nieuwe boek!

De Perfecte Buren hebben een leuke actie: elke dag een andere auteur die een stukje voorleest. Om onze gedachten wat af te halen van de grote Crisis.

In deze video hoor je een verhaal uit het boek ‘Hoe zit dat nou. De zin en onzin over alledaagse gevaren.’ Dit boek komt in juli uit bij Kosmos!

Luister deze podcast van Tjip

In een gesprek met Tjip de Jong praten we onder andere over het omvangrijke Noord-Zuid lijn project in Amsterdam, over gamification (en het spel ‘hundred ways to die at work), leren veranderen en het aanleren van nieuwe routines. Met tal van praktische voorbeelden en interessante reflecties op veiligheid in de bouw is dit een ‘must hear’ voor iedereen die zich bezighoudt met veiligheid, samenwerken, leren en duurzaamheid!

Interview De Veiligheidskundige Magazine

Na een leuk gesprek met Janneke Reijseger schreef zij een mooi artikel voor De Veiligheidskundige Magazine. We spraken over mijn scriptie, mijn vak (#mooiwerk) en natuurlijk over Onder Invloed.

Lees het artikel terug in dit pdf: DVK 2-2020 – Een gelauwerd schrijfster spreekt – Tamara Onos

Beste Nederlandse VrouwenThriller van 2019

Onder Invloed is door de lezerssite Vrouwenthrillers.nl uitgeroepen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller van het jaar 2019. Deze publieksprijs wordt jaarlijks toegekend aan een thriller met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Op maandag 3 februari reikte Wendy Wenning deze felbegeerde trofee uit.

Tamara in De Gelderlander

Op Zaterdag 1 februari stond er een groot artikel in De Gelderlander. Het ging onder andere over de prijs ‘Vrouwenthriller van het jaar 2019’, maar ook over de inspiratie voor het schrijven van dit boek en over toekomstplannen.