Desinfectie op het voetbalveld

Het Bloomfield Stadium in Tel Aviv heeft een speciale tunnel geïnstalleerd om de voetballers te besproeien met een desinfecterend middel in de strijd tegen corona.
Oeh. Niet slim. En niet zo ver van je bed als je zou denken.

Telegraaf 3 juni 2020
In de tunnel bevinden zich detectoren die signaleren als er iemand binnenkomt. Vervolgens treedt er een pomp in werking die 15 seconden lang een desinfecterende nevel de ruimte in sproeit.
Voetballers zijn overigens niet verplicht door de tunnel te lopen. ‘De meeste mensen gaan er wel doorheen. Ze voelen zich een stuk veiliger,’ aldus Eran Druker van het bedrijf achter de tunnel. ‘We genezen het coronavirus niet, maar we vechten tegen de verspreiding ervan.’ 

Hoezo, is dit niet slim? We hadden met zijn allen toch een gezamenlijke vijand in corona? Zeker, de kwaal is erg, maar in dit geval is het middel ook niet zo fijn en wel om drie redenen.

Hou je huid heel

Desinfectiemiddelen maken geen onderscheid. Zij doden niet alleen het coronavirus, maar ook goede bacteriën die jou beschermen tegen ziektekiemen. Bovendien beschadigen desinfectiemiddelen de huid, waardoor schadelijke stoffen en micro-organismen makkelijker je huid binnendringen.

Resistentie

Een tweede reden is dat het gebruik van desinfectiemiddelen kan leiden tot resistentie: ze helpen niet meer. En niet alleen resistentie tegen die desinfectiemiddelen zelf, ook tegen antibiotica. De Gezondheidsraad raadde daarom al in 2016 het gebruik door consumenten van desinfectiemiddelen af.

Alcohol maakt meer kapot …

Wat er precies versproeid wordt, is niet duidelijk. Desinfectiemiddelen bevatten in de meeste gevallen minimaal 70 procent ethanol; dat wat wij in de volksmond alcohol noemen. Iedereen weet dat ethanol via inslikken je lichaam in komt (glaasje op …). Maar bij een nevel zoals in het stadion van Tel Aviv heb je ook te maken met opname via inademen en via de huid.

Je kent de gevolgen van alcohol in je lichaam. Het heeft effect op de hersenen en het zenuwstelsel (coördinatiestoornissen, bewustzijnsdaling, verminderd spraakvermogen). Niet alleen grappig aangeschoten, maar op langere termijn ook ernstige hersenaandoeningen, orgaanziekten en verschillende vormen van kanker.

Betere middelen

Dat waren drie redenen waarom het middel erg is, maar de kwaal is ook niet zo fijn. Alles om corona te voorkomen, toch?
Klopt. Maar in dit geval zijn er betere middelen om de kwaal te voorkomen. De eerste en allerbelangrijkste is dat je thuis moet blijven met klachten.
En als je corona onder de leden hebt, zonder dat je klachten hebt, als je dus ongemerkt een besmettingsbron bent, dan is goede hygiëne belangrijk. Niezen en hoesten in je elleboog, en handen wassen met zeep en water. Zeep en water is echt voldoende om dit coronavirus kapot te maken. Elk goed ontvettend schoonmaakmiddel maakt de celwand van dit virus kapot en zeep doet dit dus ook.

Ja, maar, daar heb je op dat voetbalveld toch niets aan? Stel dat jouw coronavirus-besmette zweet op mijn huid komt!
Alweer goed. Dan heb je niets aan handen wassen. Maar dan heb je ook niets aan die desinfectiedouche aan het begin van de wedstrijd.

Ver van mijn bed?

Goed. We weten nu dat die voetballers in Israël zich beter niet kunnen desinfecteren door in een giftige stof te douchen. Wat moet ik als consument met die informatie?

Dichter bij huis verschijnen meer en meer desinfectiemiddelen. In winkels, maar ook op sportverenigingen en op scholen. Bij zo’n voetbaldouche komt natuurlijk een grotere hoeveelheid in één keer vrij, maar we sprayen en smeren met zijn allen behoorlijk wat af. En ook voor ons is het overbodig.

Je kunt je voorstellen dat ik me niet zo druk maak om een volwassen vent van 80 kilo die af en toe zijn handen desinfecteert met handengel. De huidflora is nog steeds de klos, resistentie blijft een bedreiging, maar de hoeveelheid alcohol die hij binnenkrijgt via de handengel valt volledig weg tegen het glaasje bier dat hij dagelijks drinkt.

Dat laatste geldt niet voor een basisschoolleerling van 20 kilo met kwetsbare, zich nog ontwikkelende hersenen en organen. Voor hen geldt: lekker je handen wassen met zeep. Dan blijft de huidflora in tact, treedt resistentie niet op en houden we de alcoholopname nog even op nul.

Wees dus slimmer dan de voetballers in Tel Aviv en beperk het gebruik van desinfecterende middelen in het gewone leven.
De clichés zijn waar: overdaad schaadt en het middel is minstens zo erg als de kwaal.

 

Meer lezen:

De Telegraaf 03-06-2020 Tunnel in stadion in Tel Aviv met desinfecterende nevel tegen corona.
RIVM over desinfectiemiddelen
Gezondheidsraad over het gebruik van desinfectiemiddelen
Algemene informatie gezondheidsaspecten ethanol van RIVM
Lijst van kankerverwekkende, mutagene en reproductietoxische stoffen ministerie SZW 
Primair onderwijs en corona
Voortgezet onderwijs en corona
Hoe zit dat nou? De zin en onzin over alledaagse gevaren van Tamara Onos 

Photocredit: Zhang Kenny op Unsplash.com

Blader door de blogs:

4 juni 2020
Tamara Onos