AquaDom

Het grootste vrijstaande cilindrische aquarium ter wereld stond in de lobby van een Berlijns hotel. Stond, want in een decembernacht is het opengebarsten.

Dat moet een enorme vloedgolf geweest zijn. Het metershoge gevaarte bevatte 1 miljoen liter water. Dat is de inhoud van een 25 meterbad met 6 banen en eigenlijk het pierenbadje er nog bij.

Je zult maar nachtportier zijn in dat hotel. De gasten zijn allang naar bed en jij checkt je telefoon nog maar eens, gaapt een keer en net als je op wilt staan voor ‘toch nog een kopje koffie’, hoor je een knal. Niet zo’n lieve voortzingende knal die je bij schaatsen op open water hoort, maar een enorme explosie die door twee seismografen in de stad geregistreerd werd.
Voor je de herkomst van het geluid kunt thuisbrengen, dendert een tsunami over je heen. Glasscherven en vissen slaan tegen je lichaam, het water rukt je met stoel en al over de balie, dwars door de lobby, en door de kozijnen waarin seconden ervoor nog getint glas zat. Voor je adem kunt halen, bots je tegen een auto en kijk je verdwaasd om je heen naar het natte asfalt vol spartelende vissen. Je springt op, graait wat zeepaardjes en anemoonvissen bij elkaar, maar legt ze terug als je beseft dat je ze nergens heen kunt brengen.

Dan bedenk je je dat je BHV-taken hebt. Je rent over de glibberige glasscherven de hal in. Vanachter de ramen van de kamers die uitkijken op het 10 etage hoge atrium, staren de gasten je verschrikt aan. Wie moet je bellen? Wat moet je doen? Je kent het complete noodplan uit je hoofd, maar dit stond er niet in!

Dit zou trouwens een pracht scenario zijn voor Oceans 14. Terwijl hulpverleners gasten evacueren en zoveel mogelijk vissen redden, wordt de kluis van de naastgelegen SeaLife Berlin vakkundig geroofd. Onzin natuurlijk. Maar ik vraag me wel af of dit scenario in het bedrijfsnoodplan stond. Je kunt je niet op alles voorbereiden en ik zou zelf dat scenario ‘barstend aquarium’ niet in het noodplan op hebben genomen. Ik zou me beperken tot de scenario’s met een wat grotere kans, zoals brand, onwel wordende mensen, misschien een voedselvergiftiging of bombrief. Maar de tsunami niet.

Maar als het nu wel in het noodplan stond, wat zouden ze dan voor de 1500 vissen bedacht hebben? Na het incident vulde mijn Twitter-lijn zich met reacties waarbij met name de brandweerlieden zich grote zorgen maakten om de vissen. ‘Redden van mens en dier’ zit verankerd in elke vezel van hun lijf.
In situaties waar ook dieren aanwezig zijn, zoals in stallen, dierenklinieken en proefdierafdelingen, zul je in je noodplan een triage moeten opnemen. Tot welk punt redden we de dieren? En hoe redden we de verzorgers die tot het gaatje zullen gaan om hun dieren te redden. Ook als het voor hun eigen lijf beter is om het pand te verlaten.

Laten we eindigen met goed nieuws. Er waren slechts twee licht gewonde medewerkers en een deel van de vissen is alsnog gered. De dieren kregen asiel bij SeaLife Berlin en bij de Berlin Zoo. Een warm bad voor deze vluchtelingen.

 

Meer informatie:
Hoe zit het met BHV-plannen, ontruimingsplannen en noodplannen? | Arboportaal

Bedrijfsnoodplan | Arboportaal

Media:
Spoor van vernieling na explosie wereldberoemd aquarium in Berlijn: ‘Heel restaurant naar buiten geblazen’ | Instagram | AD.nl

Enorm aquarium met 1.500 vissen explodeert in Berlijnse hotellobby | Buitenland | NU.nl

Toch vissen gered uit verwoest aquarium, opruimwerkzaamheden gaan door (nos.nl)

 

Photocredit: Shalom Rufeisen | Shutterstock.com

Blader door de blogs:

6 februari 2023
Tamara Onos