De klokken van het zuiden

De hoeder van een parochie in Toscane kreeg het met zijn buren aan de stok, omdat hij extreem vaak de klokken luidde.

Tussen 8 uur ’s ochtend en 9 uur ’s avonds klonken de bellen meer dan 200 keer. Dat is ruim 15 maal per uur. Grofweg elke 3 minuten een melodietje. En dat was nog naast het ‘normale’ klokgelui voor speciale vieringen.

Zijn buren waren niet blij. Ze vroegen gesprek na gesprek aan, smeekten en baden, maar kregen pas in de rechtszaal gehoor. Priester Don Leonardo Guerri werd veroordeeld tot een boete en moest zijn muzikale activiteiten staken.

De klokkenluider wilde niet zeggen waarom hij zo vaak aan de bel trok. Wat bezielde hem? Mogelijk wilde hij de band met God tot in zijn botten voelen, misschien wilde hij Maria eren of wie weet wilde hij zijn jeugdliefde drie dorpen verderop laten weten dat hij ondanks het celibaat nog steeds aan haar denkt. We weten het niet.

Zou het geluidsniveau alleen hinderlijk zijn geweest, of ook schadelijk? Ik denk het laatste. Niet alleen voor de eerwaarde zelf, maar ook voor zijn buren. Zowel auditief, als niet-auditief.
De auditieve effecten van geluid kennen we allemaal: gehoorschade. Achteruitgang van het gehoor, maar ook tinnitus, het continu waarnemen van een piep of ruis, zonder dat er echt geluid is.

Wat je je ook kunt voorstellen, is dat je knettergek en chagrijnig wordt van te veel herrie aan je kop. Maar dat zijn niet de enige niet-auditieve effecten van te hoge blootstelling aan lawaai. Het kan ook leiden tot concentratiestoornissen, verstoring van het slaapritme, hoge bloeddruk en hartklachten.

Nu hebben wij voor zover ik weet in Nederland geen situaties van buitensporig klokgelui. Maar last van lawaai hebben we wel. Net als 1 op de 5 Europeanen. Veroorzakers zijn vliegtuig, auto en trein. In 2019 hadden volgens het Europees Milieu Agentschap 22 miljoen Europeanen last van lawaai, leidden 6,5 miljoen mensen aan chronische slaapverstoring en liepen 12.500 schoolkinderen een leerachterstand op. Zij schatten in dat er jaarlijks dankzij de herrie 48.000 nieuwe gevallen van hartklachten bijkomen en 12.000 mensen eerder dood gaan, dan zonder lawaai het geval was geweest.

Schokkend. Wat zou gecombineerde blootstelling trouwens doen? Stel je woont of werkt op Schiphol waardoor je blootgesteld wordt aan lawaai, maar ook aan ultrafijnstof, de hele kleine stofdeeltjes die onder meer uitgestoten worden door vliegtuigmotoren. Zowel lawaai als ultrafijnstof geeft een hogere kans op hartklachten. Wat doen ze samen? Telt dat op? Of is één en één drie?

Dan kun je beter wonen in dat dorpje in Toscane. Daar hebben ze alleen het klokkenspel van priester Guerri.

Meer informatie:
Environmental noise in Europe — 2020 — European Environment Agency (europa.eu)

Geluid en gezondheid | Advies | Gezondheidsraad

 

Media:
Italiaanse priester krijgt stevige boete voor overdadig klokgelui | Trouw

Italiaanse priester krijgt boete voor excessief klokgelui – Katholiek Nieuwsblad

Italiaanse priester op het matje geroepen omdat hij tot 200 keer per dag kerkklokken luidde | Bizar | hln.be

Weet je nog:
André van Duin – Bim Bam – YouTube

Blader door de blogs:

3 mei 2022
Tamara Onos