Doen we nog een bakkie?

In Californië worden de koffiebekers voortaan voorzien van waarschuwingsstickers: dit product is kankerverwekkend. Ik had even wat gemist. Is koffie kankerverwekkend? Dat blijkt de grote vraag te zijn.

Acrylamide

Alle partijen zijn het erover eens dat er acrylamide in koffie zit. Deze stof ontstaat tijdens het branden van de bonen en pruttelt daarna gezellig je kopje in. Het eten van acrylamide verhoogt de kans op het krijgen van kanker. Ook daarover is nog consensus. Maar dan komt het discussiepunt. De Amerikaanse koffiefabrikanten stellen dat er in de uiteindelijke koffie zo weinig acrylamide zit, dat de koffie zelf niet meer kankerverwekkend is. Maar de rechter in Californië oordeelde anders: dat weten we niet zeker en daarom moet er een waarschuwing op de bekers komen. Ik ben benieuwd of dat alleen geldt voor to-go-bekers, of ook voor porseleinen kopjes.

Vier kopjes

Het Nederlandse Voedingscentrum geeft aan dat het drinken van koffie past bij een gezond voedingspatroon. Zij adviseren om het bij maximaal vier kopjes (filterkoffie) per dag te houden. Vooral omdat je anders te veel cafeïne binnenkrijgt. Vier kopjes. Gister vroeg de dame bij Starbucks welk formaat beker ik wilde. Normaal? Ze wees daarbij op een beker waar een goudvis heel comfortabel in kan leven. Zou dat als één kopje tellen?

Frituur

Het Voedingscentrum vertelt trouwens ook nog dat acrylamide ontstaat als je zetmeelrijke producten boven 120˚ Celsius verwarmt. Het zit dus niet alleen in koffie, maar ook in dingen als sigaretten, gefrituurde producten en, deze noemen ze in de Verenigde Staten vast niet, ontbijtkoek en pepernoten. Afhankelijk van je eetgewoontes kun je best wat acrylamide binnen krijgen. Het advies is dan ook: zo min mogelijk frituren, bak vlees en tosti’s lichtbruin in plaats van zwart en eet alles met mate.

Acrylamide op het werk

Acrylamide kan ook via inademen en via de huid het lichaam in komen. Dat is niet zo relevant voor consumenten (tenzij je erg veel koffie knoeit), maar wel voor werknemers. Het speelt in de bouw (tunnelbouw en rioolreparatie), maar ook tijdens de koffie- en voedselproductie. Tijdens warme processen, zoals het branden van koffie en frituren van producten komt dampvormige acrylamide in de lucht. Dit kunnen werknemers vervolgens inademen. De uiteindelijke inname kan voor werknemers veel hoger zijn dan voor consumenten.

Bronaanpak

Wat mij betreft zou het dan ook een goed idee zijn als de koffiefabrikanten het voorbeeld van de chipsfabrikanten volgen. De chipsfabrikanten hebben ervoor gezorgd dat er geen acrylamide meer in hun producten voorkomt. Bronaanpak. Beter voor de consument, maar ook beter voor de werknemers.

Naïef

De motivatie van de chipsfabrikanten was trouwens wel wat jammer. Zij haalden acrylamide uit het product, omdat ze geen kankerwaarschuwing op hun verpakking wilden. Soms voel ik me zo naïef. Ik hoop altijd dat de motivatie is: we willen niet dat mensen ziek worden van onze producten.

Tja. Ik neem nog een kopje koffie. Mijn derde van vandaag. Voor de zekerheid maak ik er een Haags bakkie van.

Meer weten?

Op 2 augustus 2018 gepubliceerd op arbo-online.nl

Photocredit: iStock – Mirrorimage-NL

Blader door de blogs:

2 april 2018
Tamara Onos