Japie Krekel

Beker thee, fleece-deken, lekkerste plekje op de bank en kinderen naar bed. Op zo’n moment vind ik het heerlijk om te kijken naar kook- en bakprogramma’s. Totale ontspanning.

Zumbo’s just desserts

Een tijdje geleden heb ik op deze manier een seizoen van ‘Zumbo’s just desserts’ gekeken. Australische, zeer geoefende amateurkoks die toetje na toetje afleverden. De één nog mooier dan de ander en allemaal om je vingers bij af te likken. De nagerechten welteverstaan.

Vloeibaar stikstof

Een regelmatig gebruikte bereidingstechniek bij dit programma is het versneld bevriezen van mousse- en cakelaagjes met vloeibaar stikstof. Safety first moeten de producenten gedacht hebben, want de deelnemers dragen daarbij keurig thermische handschoenen en een veiligheidsbril. Vervolgens stoppen ze hun neus bijna in de stikstof om het bevriezingsproces goed te kunnen volgen en komen hun blote armen en benen schrikbarend dichtbij de vloeistof.

Uitknop

Dat zijn momenten waarop je eigenlijk een uitknop wilt hebben. Laat mij nou even lekker rustig bankhangen, aan niets denken en genieten van de gelaagde toespijzen. Niet denken aan zuurstofverdringing of bevriezingsverschijnselen. Relax.

Leuning

Datzelfde uitknopje zou ook handig zijn bij treinreizen. Het perron van het lokale station is bereikbaar via een niet overdekte trap. Bij regen loop ik naar boven met de schizofrene conversatie in mijn hoofd:

‘Je moet de leuning vastpakken.’
‘Ja, maar die is vies en nat.’
‘Leuning vastpakken.’
‘Heel nat, echt vies.’
‘Leuning!
‘Nat!’

Vermoeiend.

Japie Krekel

Het komt erop neer dat ik als arboprofessional met bijna 25 jaar ervaring een ingebouwde Japie Krekel in mijn hoofd heb. Dat beest roept bij het zien van elke onveilige of ongezonde situatie. Ondanks mijn beroep wil ik het langpotige mormel af en toe de mond snoeren.

Is dat erg? Moet ik het braafste meisje van de klas zijn, opstaan als ik onraad zie, zelf het goede voorbeeld geven en Japies woorden naleven als waren ze de tien geboden? Of mag ik dat beste beest een rotschop geven als ik duidelijk geen rol heb in het geheel of als een razendsnelle LMRA daar ruimte voor geeft?

Kooi

Ik hoor graag wat anderen vinden. Vanavond installeer ik mezelf op de bank en geniet van een bakprogramma waar pompoenen met levensgrote messen zonder snijvaste handschoenen gefileerd worden door onervaren en onhandige thuiskoks.

Japie zit in een kooitje. Op de overloop. Onder een deken.

Dit stuk is eerder gepubliceerd in het Vakblad Arbo van Vakmedianet.

Photo-credit: iStockphoto.com – amoklv

Blader door de blogs:

5 mei 2019
Tamara Onos