Lippenbalsem

‘Je moet een blog schrijven over lippenbalsem.’ Mijn jongste keek mij verwachtingsvol aan. Ik had het druk met de lancering van mijn thriller, wist dat ik voor dit onderwerp veel tijd kwijt zou zijn aan research en hield het af: ‘Ik zet het op de lijst.’ Mijn nichtje, hoogleraar goalsetting, reageerde geheel in lijn met haar studies en aard: ‘Waarom schrijf je het niet zelf?’ De ogen van mijn tienjarige lichtten op en hij vroeg: ‘Ik moet wel Jeugdjournaal terugkijken en ik wil het typen op de computer, geldt dat als schermpjestijd?’ Nee. Natuurlijk niet. Zie hieronder het resultaat van zijn noeste arbeid. Zijn woorden, zijn mening, niet gecensureerd.

Jeugdjournaal

Ik zag laatst op het Jeugdjournaal dat in lippenbalsem slechte stoffen zitten. Toen zei een kind: ‘Ik lik het af en toe af, omdat ik het lekker vind.’ Iemand anders zei: ‘Ik heb wel eens een klein hapje ervan genomen. Ik vond het best lekker.’ Maar in sommige lippenbalsems zitten slechte stoffen. Die heten MOSH en MOAH.

MOSH en MOAH

Onderzoekers hebben 21 lippenbalsems onderzocht en het blijkt dat in 15 van de 21 MOSH en MOAH zitten. Je wordt niet gelijk ziek als je lippenbalsem in je mond krijgt, maar ik raad niet aan om het op te eten. Sommige mensen vinden het onnodig en blijven gewoon door gaan met het smeren van lippenbalsem met MOSH en MOAH, maar wetenschappers raden aan om samen met je ouders te kijken of er MOSH en MOAH in de lippenbalsem zit.

Het probleem is dat er vaak niet op het etiket staat dat er MOSH of MOAH in zit. De meeste fabrikanten zeggen: ‘Ja, het klopt dat er in sommige balsems die MOSH’s en MOAH’s zitten, maar dat is maar zo weinig, dat ook wetenschappers zeggen dat het niet onveilig is voor je gezondheid. We houden ons aan alle regels.’ Dat zegt een fabrikant. Die vindt het dus eigenlijk onbelangrijk dat kinderen de slechte stoffen MOSH en MOAH binnen krijgen.

Kinderen

Maar het ligt ook aan de kinderen, want bij het Jeugdjournaal staan er 11 kinderen en één daarvan zegt: ‘Ik wil wel overstappen op een veilige lippenbalsem.’ Het maakt haar niks uit als er geen smaakje in zit. ‘Als ik maar gezond blijf.’ Iemand anders zei: ‘Ik heb een lippenbalsem en ik heb geen zin er nog een te kopen zonder MOSH en MOAH.’ De conclusie is dat de meeste kinderen hun lippenbalsem gewoon blijven gebruiken.

En ik

Ik gebruik lippenbalsem (zie foto boven de blog). Na even zoeken vind ik dat er ook MOSH en MOAH in mijn lippenbalsem zit. Ik denk dat ik ermee stop, maar op dit moment (3-2-2019) heb ik erg droge lippen. Wie weet gebruik ik het nog een keer. Als ik een nieuwe koop ga ik er zeker op letten!

Hier is moeder weer

Mijn moederhart is trots. En mijn arboprofessionele blik herkent problematiek die bij volwassenen ook vragen opwerpen. Goed om te weten:

  • Leveranciers zijn pas vanaf bepaalde percentages verplicht om ingrediënten aan te geven.
  • Of je ziek wordt van een stof, hangt af van de schadelijkheid, de hoeveelheid die je binnenkrijgt en de manier waarop je het binnenkrijgt (inademen, inslikken, huidopname).
  • Bij kankerverwekkende stoffen ben je binnen de Arbowet verplicht om blootstelling te voorkomen: niet gebruiken dus. Ditzelfde zou je verwachten bij consumentenartikelen. En kennelijk vindt een tienjarige dit ook een logische gedachte.
Meer weten?
Blader door de blogs:

4 februari 2019
Tamara Onos