Over kaas en over de risico-inventarisatie en -evaluatie
‘Wat is je tactiek?’ vroeg een verslaggever. ‘Proberen niet dood te gaan,’ was het stralende antwoord. Mijn veiligheidskundige mond viel open. Wat zit er soms toch een gapend gat tussen werk en privé.
Cheese Rolling Contest
Voor de goede orde, de verslaggever stond niet op een bouwlocatie, maar onderaan Cooper’s Hill bij de jaarlijkse cheese rolling contest. Iemand rolt een kaas van een steile heuvel en een hele horde Britten tuimelt, glijdt en duikelt er achteraan om de kaas te pakken. Onderaan de heuvel staat een rij mensen om de deelnemers letterlijk op te vangen. Voor zover ik weet zijn er nog geen doden gevallen, maar niemand komt ongeschonden beneden.
Als dit een bouwproject was geweest, dan hadden we een RI&E opgesteld en de deelnemers aan een vallijn bevestigd, het aantal deelnemers beperkt en iedereen ingepakt in opblaasbare pakken. Of we hadden de kaas gewoon aan de deelnemers gegeven. Bronaanpak!
Gapend gat
Tja, dat zeg ik: ‘een gapend gat tussen werk en vrije tijd.’ Het verschil zit natuurlijk in de verantwoordelijkheid. Iemand beslist zelf om zijn eigen lijf de heuvel af te werpen. Jij als werkgever vraagt aan een medewerker om tegen betaling een bouwwerk, weg of machine te maken. Daarmee ben je als werkgever ethisch verantwoordelijk en wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek.
Veilige en gezonde werkplek
Om dat te bereiken, is elk bedrijf in Nederland verplicht om een RI&E te maken. Je maakt een overzicht van alle gevaren die er zijn in je bedrijf. Je bepaalt vervolgens per gevaar of er ook echt een probleem is: Hoe groot is het risico op letsel of een ziekte? Dan bedenk je hoe je de risico’s wegneemt of verkleint. En ten slotte leg je in een plan van aanpak vast wie wat gaat doen en wanneer dat klaar is. Jaarlijks check je hoe het met alle actiepunten staat en of er toevallig nog nieuwe risico’s ontstaan zijn.
Branche RI&E
Dit klinkt allemaal simpel, maar het is best veel werk. Gelukkig heeft de bouw, net als veel andere branches, een RI&E-instrument gemaakt waarmee digitaal de voor bouwbedrijven relevante risico’s op een rijtje kunnen worden gezet en gewogen. Bovendien zijn veel risico’s al eens onderzocht en is er op brancheniveau bepaald welke maatregelen mogelijk zijn (zie de A-bladen van Volandis). Je hoeft dus niet altijd het wiel zelf en opnieuw uit te vinden.
Onderop de stapel
Nu is het maken van de RI&E typisch zo’n klusje dat onderop de stapel blijft liggen. Al het andere is belangrijker, heeft meer haast of is gewoon leuker. Toch is het aan te raden er een keer voor te gaan zitten. Niet alleen omdat het een wettelijke verplichting is (en er bij een ongeval ook direct naar gevraagd wordt), maar vooral omdat je door de RI&E een overzicht krijgt van de risico’s in je bedrijf. Pas als je weet wat er speelt, kun je het aanpakken en bepalen wat je als eerste aanpakt.
Week van de RI&E
Nu is het van 10 tot en met 14 juni de week van de RI&E. Dit is een mooie reden om in te loggen op MijnVolandis en aan de slag te gaan met de RI&E, of met de update ervan.
Nog even over die Cheese Rolling Contest: ik zou de kaas gewoon kopen.
Meer weten:
Risico- en inventarisatieanalyse (RI&E) (volandis.nl)
Cheese Rolling 2024 – met interviews
Photocredit: Hiroshi Tateishi | Dreamstime.com