Veilig warm door de winter

Ik organiseer deze winter Open huiskamers, zei de 77-jarig B&B-houdster met glimmende ogen. Ze beschreef het beste energie besparingsplan dat ik tot nu toe heb gehoord.

‘Ik maak mijn woonkamer lekker warm en iedereen die wil mag erbij komen zitten. Kaarten, kletsen, krantje lezen, wat je maar wil. Dan hoeft er maar één te stoken.’ Een topplan. Zuinig, warm en gezellig. Bovendien zie ik geen neveneffecten, zoals je die bij zoveel andere besparingsacties wel ziet.

Met de stijgende energieprijzen plopt mijn twitterlijn vol met tips om de winter zo zuinig en warm mogelijk door te komen. Grofweg gaat het om drie soorten oplossingen:

1. Warmteverlies voorkomen

2. Alternatieve warmtebronnen toepassen

3. Jezelf warm houden

Warmteverlies voorkomen richt zich op het isoleren van het huis. Het liefst grondig door isolatie van dak, vloeren en ramen, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Wie in een tochtig huurhuis woont, of om wat voor reden dan ook geen spaargeld heeft, richt zich op noodmaatregelen, zoals dikke gordijnen, dichtgetimmerde ventilatieroosters of met isolatiedekens behangen ramen. Het is goed om warmte binnen te houden, we stoken immers niet voor de buurt, maar als we de boel potdicht maken, blijven ook verontreinigingen binnen. Vervuiling die onder meer ontstaat door onze uitademing, door het koken en door alles wat we binnenshuis aansteken. Niet fijn. Zeker niet in combinatie met besparingsmogelijkheid twee: alternatieve warmtebronnen.

Bij verwarming is er vaak sprake van een verbrandingsproces. Bij elke verbranding wordt een brandstof samen met zuurstof omgezet in warmte en wat restproducten. Als die verbranding niet perfect verloopt, kunnen er schadelijke gassen en deeltjes ontstaan. Het bekendste gas is de sluipmoordenaar koolmonoxide die zich in het bloed beter bindt dan zuurstof en zo mensen letterlijk de adem beneemt. Ook roet- en andere stofdeeltjes ontstaan bij onvolledige verbranding. Schadelijk voor de longen, zeker als je al luchtwegproblemen hebt.

Onvolledige verbranding willen we dus voorkomen. Bronaanpak is in dit geval verwarmen zonder verbranding in huis (stadsverwarming, elektriciteit, infraroodpanelen). Een volledig verbranding waar weinig slechte stoffen ontstaan, zoals een goed onderhouden CV is in combinatie met afzuiging een goede tweede. Stook je een haard, houtkachel of andere open verbrandingsbron, dan ben je aangewezen op de afvoer van gassen en deeltjes, bijvoorbeeld door een goed geveegde schoorsteen. Petroleumpitjes, barbecues en andere hittebronnen die voor buiten bedoeld zijn, produceren zoveel schadelijke stoffen dat ze binnen al snel ernstige effecten kunnen veroorzaken. Lekker buiten houden dus. En die bloempotkachels die je overal ziet? Kaarsen geven op zichzelf al fijnstof, maar die bloempot erboven maakt het nog een graadje erger en nauwelijks een graadje warmer. Die dingen vliegen bovendien regelmatig in de fik. Dan krijg je letterlijk een Open huiskamer en daar zit niemand op te wachten.

Ik denk dat ik zelf voor optie drie ga: jezelf warmhouden. Dekentjes, lagen kleding, dikke sokken. Maar dat idee van die B&B-dame klinkt ook goed, dus hierbij een oproep:

Vriendelijke vrouw met vast contract, vloer- en raamisolatie stelt warme woonkamer en koffie ter beschikking aan leuke mensen met taart.
Kers geen bezwaar.

In de media:

Koolmonoxide – Brandweer
Gas duurder? Dit kan je allemaal doen om minder te verbruiken (nos.nl)
Terracotta potten vliegen de deur uit: ‘Klanten maken er kachels van’ (nos.nl)
De theelichtkachel en ultrafijnstof | Scapeler
Can a flower pot and tealight candle create enough heat to save you in a cold emergency? – The Prepared
Brandweer vreest winter met veel woningbranden in Amsterdam: ‘We houden ons hart vast’ (parool.nl) 

Photocredit: Mikhail Nilov | Pexels.com

Blader door de blogs:

10 november 2022
Tamara Onos