Arbowoord: hittefit

Het Woord van het jaar kenmerkt over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In 2023 stond er een arbo-woord in de top tien: Hittefit.

Hittefit wil zeggen: “Voorbereid en in staat om een hittegolf of althans een periode van relatief hoge buitentemperaturen te doorstaan.” Met de toenemende temperaturen was de hitte afgelopen jaar ook in mijn werk een hot item. Sociale partners en individuele bedrijven waren er maar druk mee om medewerkers en de werkomstandigheden hittefit te maken.
Met als brandende vraag: wanneer is het te warm om te werken? Want wat bedoelt het Arbobesluit nu precies als de temperatuur geen schade mag veroorzaken aan de werknemers, rekening houdend met fysieke belasting en de aard van de werkzaamheden?
In Nederland hebben we het nog relatief makkelijk. Zuid-Europa had van mei tot en met december te maken met hittegolven en in India kwamen de temperaturen ver boven de 40 graden Celsius. In die landen wil je geen bouwvakker zijn. Zelfs geen hittefitte bouwvakker.

Klimaatverandering zorgt voor arboknelpunten

Zo blijkt maar dat de klimaatverandering zorgt voor nieuwe woorden, maar ook voor nieuwe of gegroeide arboknelpunten. Ik ben benieuwd of de hoge waterstanden rondom de jaarwisseling terug te vinden zijn in Woord van het jaar 2024. Ik heb al wat kandidaten voorbij horen komen: dijkleger, suikerbietenbad, beveroffensief, woonbootravage, kelderjacuzzi.

Dat teveel water arborisico’s veroorzaakt wisten we al. Zo zat een bouwvakker afgelopen zomer twee uur lang vast in drijfzand dat ontstaan was op een bouwplaats aan de A9. Het water wilde maar niet weg.

Ik had er eind december zelf in het klein mee te maken. Wadend door het boerenkoolveld bleef mijn linker-5S-laars staan, terwijl mijn lijf verder bewoog. Het gevolg was in mijn geval slechts een natte sok. Met iets minder ruim schoeisel zijn dit ideale omstandigheden voor een verdraaide knie.

Graaiflatie eigenlijk indirect ook een arbowoord

De winnaar van het Woord van het jaar 2023 was overigens Graaiflatie; “Inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorberekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen.”

Eigenlijk is graaiflatie indirect ook een arbo-woord. Geldzorgen leiden tot stress, slapeloosheid en depressie. Dat geeft weer een grotere kans op fouten (ongevallen) en op PSA gerelateerde risico’s.

Laten we hopen dat het Woord van het jaar 2024 hoopvol of vrolijk is en geen relatie heeft met verslechterde arbeidsomstandigheden. Ik zal een voorzet doen: tijd om de laptop dicht te klappen en een mooie waterwandeling te maken. Waterwandeling: “Voettocht langs adembenemende landschappen ontstaan door het buiten de oevers treden van rivieren.”

 

 

Media:

Graaiflatie is Woord van het Jaar 2023 (nos.nl)

Extreme hittegolven India raken ook economie, groei mogelijk lager (nos.nl)

Spanje breekt hitterecord in december: bijna 30 graden in Málaga | Buitenland | NU.nl

Het Van Dale Woord van het Jaar 2023 is bekend!

 

Gerelateerde blogs:

Tamara Onos: Hoe heet is te heet

Tamara Onos: Werkende armen

Tamara Onos: Klimaatklever

Tamara Onos: Drijfzand

 

Photocredit: Clarissa Watson | Unsplash

Blader door de blogs:

15 januari 2024
Tamara Onos