Feeling hot hot hot

Eind december las ik: Pittige Doritos-kruiden leiden volgens vakbond tot klachten in Australische fabriek. Interessant!

Wat blijkt? Werknemers hebben tijdens de productie van Flaming Hot Doritos gezondheidsklachten, zoals niezen, hoesten, oog- en huidirritatie, loopneuzen, zere kelen en ademhalingsproblemen. Direct contact met het irriterende kruidenmengsel geeft problemen met luchtwegen, huid en ogen.

De drie blootstellingsroutes

In gedachten ging ik alle drie de blootstellingsroutes langs.

Huidcontact geeft rode vingers en irritatie, maar over huidopname is niets bekend. Misschien is het wel goed om de Doritos-werknemers te wijzen op arboregel nummer 1: ‘Voor én na het plassen, altijd je handen wassen.’ Al hebben ze dat misschien zelf al ontdekt.

Inademen geeft luchtwegklachten door direct contact met de irriterende stof, maar sommige geur- en smaakstoffen zijn ook sensibiliserend; inademen kan een allergie veroorzaken.

Blijft inslikken als laatste route over. Ik weet niet hoeveel chipjes de medewerkers tijdens hun shift eten, maar ik vermoed dat we hier vooral moeten kijken naar hand-mondcontact: eten, drinken of roken met kruidige handen. Dit kan nooit veel zijn, maar is inslikken überhaupt een probleem? (Ik vraag dit voor een vriendin).

Epidemioloog Paul D. Terry stelt dat niet elk mens pittig eten prettig vindt, maar dat er geen langetermijneffecten op de gezondheid te verwachten zijn. Inslikken kunnen we hiermee definitief wegstrepen als relevante blootstellingsroute.

Maatregelen waarschijnlijk niet erg effectief

We weten nu dat direct contact en inademen van Flaming Hot-kruiden problemen kan geven. Als arbeidshygiënist ben ik natuurlijk bijzonder geïnteresseerd in de maatregelen die genomen zijn om blootstelling te beperken.

PepsiCo, de fabrikant van de superpittige snack, vindt de gezondheid van de werknemers topprioriteit. Zij installeerden na het bericht van de vakbond extra extraction fans en introduceerden bovendien mandatory mask wearing.

Bedoelen ze nu met extraction fans van die ventilatoren in de muur of het plafond? Dan wordt de lucht afgezogen, maar die gaat eerst langs de medewerkers en dan pas naar buiten. Mogelijk hebben ze het over afzuigkappen boven de installatie. Dat beperkt de blootstelling veel beter. Wel goed onderhouden én de afzuiging daadwerkelijk aanzetten. Twee dingen die in de praktijk nogal eens vergeten worden.

Een medewerker verklaarde dat ademhalingsbescherming ondanks de verplichting niet gedragen wordt, omdat het veel te heet is in de fabriek. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Bovendien hopen irriterende stoffen zich op onder randen en banden, wat plaatselijk nog meer huidproblemen geeft.

Aanpakken bij de bron een idee?

De genomen beheersmaatregelen hebben nadelen. Ik ben daarom ook hier voor bronaanpak: stop de productie van dit superhete chipje.

Dit advies zullen fabrikant en consumenten me niet in dank afnemen. In dat kader nog een prachtige uitspraak van Paul D. Terry: “De mens is het enige dier dat expres zó pittig eet dat het pijn doet, alleen maar om plezier te hebben.”

 

Media

NU.nl, New York Post, CBS, ABC News

 

Photocredit: Marta Branco | Pexels

Blader door de blogs:

5 juni 2024
Tamara Onos